• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Waarde wijnvriend,

Half mei maakten we onze traditionele wijnreis naar Foncalieu om ons ter plaatse op de hoogte te stellen en natuurlijk te proeven.
Voordat we wat meer vertellen over het programma, staan we stil bij een aantal zaken die ons opvielen.

De geopolitieke onrust in de wereld na de pandemie zorgt nog steeds voor veel problemen in de aanvoer van grondstoffen, de zogenaamde “dry goods”, zoals flessen, verpakking, capsules en zo meer. Foncalieu houdt nu noodgedwongen extra voorraden aan om een stabiele productie te kunnen garanderen. Dit gaat wel ten koste van de flexibiliteit en stelt extra eisen aan goede planning en voorbereiding, ook aan onze kant. Zo moesten we al in januari van dit jaar voor veel wijnen een prognose afgeven.

Verder viel ons op dat duurzaamheid een groot thema is voor Foncalieu. Zonder in een oerwoud van certificeringen te belanden, kunnen we melden dat al 88% van de totale productie een agro-milieu certificaat heeft dan wel een biologisch- of vega-label mag dragen. Goed bezig dus daar in het zuiden van Frankrijk.

Een paar opmerkingen bij ons programma.
Op verzoek van een aantal van u hebben de Chardonnay Foncalieu (nr 2) en de Cabernet Sauvignon Foncalieu (nr 19) een schroefdop.
Gelukkig kunnen we na 2 jaar afwezigheid de Picpoul de Pinet (nr 3) weer aanbieden.
Bij de “huis rosé” hebben we de vorig jaar geïntroduceerde L’Or du Sud vervangen door Haut Vol Rosé (nr 12).
Onze top rosé, Domaine Haut Gléon Vallée du Paradis Gris (nr 18) leveren we uit het jaar 2021. Jaargang 2022 was tijdens ons bezoek nog niet beschikbaar op fles en dus besloten we voor jaargang 2021 te gaan tegen een zeer scherpe prijs: € 8,50 i.p.v. € 11,15. Deze top rosé blijft goed tot en met de zomer van 2024.
Bij de rode wijnen voegen we de Réserve Saint Jacques Pinot Noir (nr 22) toe. Dit mooie druivenras uit Noord Frankrijk doet het ook onverwacht goed in het warme zuiden en laat zich graag licht gekoeld drinken.

Wij hebben ons “huiswerk” weer met veel overgave en plezier gedaan.
U bent op de hoogte en kunt aan de slag. Om uw keuze te maken verwijzen wij u naar de omschrijvingen in de bestelmodule op onze website.

Met vriendelijke wijngroet,

De Wijnvrienden