Waarde wijnvriend,

Vroeg in april gingen we al op pad om Foncalieu te bezoeken en ons voor te bereiden op het wijnseizoen 2019 van “De Wijnvrienden”.

De oogst van 2018 is veelbelovend, mede dankzij een natte start in de winter, een koel en vochtig voorjaar en een warme zomer, gevolgd door een droge oogstperiode die 20 augustus van start ging en zonder tijddruk door neerslag kon worden afgerond. Enkele zomerstormen hebben wat schade toegebracht, maar dat was plaatselijk. Meeldauw was hier en daar de grote vijand maar die werd door de mensen van Foncalieu goed beteugeld.

Het viel ons op dat er steeds meer knappe (jonge) koppen bij Foncalieu rondlopen die microbioloog, oenoloog, biochemicus en zo meer zijn. Research, kwaliteitscontrole en logistieke innovatie spelen een steeds belangrijkere rol in de coöperatie. Weg romantiek, maar wel goed bezig. En voor de romantici zetten we gewoon weer een mooi kasteel op het etiket.

We maakten kennis met een nouveauté, de druivenvariant Artaban, die in 2016 is aangeplant en organisch wordt beheerd, dus volledig zonder bestrijdingsmiddelen. Men is bij Foncalieu zeer milieubewust en bezig met een gezonde toekomst. We proefden van de eerste flessen, voorlopig gedoopt tot “NU.VO.TÉ” en waren “jong-verrast”. Wordt vervolgd en wie weet wordt dit een nieuwe wijn in ons programma in 2020.

Men is ook bezig de wijnproductie veganistisch te maken. Bij onder meer de filtering, clarificatie, etiket- en doosverlijming worden erg veel dierlijke grondstoffen gebruikt en dat kan vermeden worden. Dus de weg naar vega, bio en eco is de juiste richting, duurzaam en verantwoord. Een soort klimaatakkoord voor de wijnbouw?

Het zal u niet verbazen dat de vertrouwde wijnen ongewijzigd in de lijst voorkomen. Toch vinden we dat er elk jaar wat nieuws onder de zon moet zijn. Dit jaar vindt dat plaats in het topsegment van de rode wijnen.Les Illustres, de prestige-wijn uit de Coteaux d’Ensérune, is vervangen door een prestige-wijn uit St. Chinian, onder de naam Apogée (nr. 30), hetgeen zoveel betekent als “hoogtepunt” of “piek”. Ook lieten we ons verleiden om een “droomwijn” op te nemen, genaamd “Notre Dame”, de absolute top van Château Haut Gléon. Ja, wel €19,- per fles maar u weet niet wat u proeft. En, we verkopen al flessen vanaf €3,85 per stuk.

Zo, wij hebben ons huiswerk weer gedaan. Nu bent u aan zet.

Veel plezier bij het maken van uw keuze.

   

   

  

   

Vragen:
Voor eventuele vragen zijn wij bereikbaar via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of raadpleeg uw eigen vertegenwoordiger van het distributiepunt.