Juli 2020

Waarde wijnvriend,

Normaal gesproken doen we voor ons nieuwe seizoen verslag van onze wijnreis, die gepland stond voor half mei. Maar ja, toen kwam corona en dat gooide roet in het eten. Europa ging op slot en we moesten een list verzinnen. We kregen al bezorgde telefoontjes met de vraag: “gaat het dit jaar allemaal wel door?”. Tussen ons en de proefflessen zat tenslotte 1400 kilometer.

Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. We lieten de flessen naar Nederland komen met dank aan Foncalieu. Gelukkig bleef het goederenvervoer binnen Europa intact zij het met veel vertraging en formulieren bureaucratie.

Onderweg brak DHL slechts één fles en nog nooit rook de garage zo lekker naar een echte wijnkelder.

Enfin, we hadden ruim 40 flessen binnen en konden op anderhalve meter aan het werk. We lieten ons ’s middags en ’s avonds royaal cateren om alle spijs- en wijnnuances goed te doorgronden. Wanneer u het programma voor dit jaar bekijkt, is dat o.i. weer goed gelukt.

We hebben drie nieuwe wijnen gekozen en er twee afgevoerd. Op nr. 7 hebben we de Ensédune Marsanne verruild voor Les Amours d’Haut Gléon. In een prachtige gegraveerde fles , zoals we die al kennen van de rosé (nr. 16). Op nr. 26 vindt u dezelfde fles met een rode Les Amours d’Haut Gléon. Zeer geschikt om gekoeld te drinken.

Het slechte nieuws van dit jaar is dat monsieur Serres, de oude advocaat in ruste, die jarenlang onze geliefde Serres Ste Lucie maakte, onlangs heeft besloten uit de coöperatie te treden en uitsluitend nog hele dure wijnen te maken van zijn beperkte opbrengst van 12 ha. Niets aan te doen, het is niet anders.

We raden de vaste klanten en liefhebbers van deze wijn aan uit te wijken naar nr. 24, de Fitou, of naar nr. 25, onze zeer concurrerende St. Chinian met de welluidende naam Prieurie Saint Christophe. Óf, als het ietsje meer mag zijn, naar een nieuwe ster aan het firmament: nr. 29 La Vigie Cru Boutenac, een absolute topper. Wel wat duurder maar méér dan zéér de moeite waard!

Ons huiswerk is gedaan met veel toewijding en plezier. Nu bent u aan zet.