• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Over dewijnvrienden.nl

Omdat www.devriendenvanfoncalieu.nl nogal lang is en omdat onze ambities mogelijk in de toekomst ook buiten Frankrijk liggen, hebben we gekozen voor www.dewijnvrienden.nl. Vooralsnog richten we ons dit jaar op het bekende assortiment van onze vrienden van de coöperatie uit Foncalieu. Ook dit jaar hebben we kunnen constateren dat de kwaliteit weer op het niveau is zoals we dat gewend zijn.
 

De jaarlijkse wijnreis

Elk jaar, gedurende de maand mei gaan we 'op wijnreis'. Hoewel de wijnen pas in november geleverd worden, moet er toch ruim van tevoren het een en ander gepland en ingekocht worden. Ook dit jaar deden we dat weer succesvol en we hebben onze verantwoordelijkheid om tot een gebalanceerd aanbod te komen weer heel serieus opgevat. Het valt ook niet mee om voor zoveel liefhebbers de juiste wijnen te proeven en te selecteren. Om dit goed te doen proeven we de wijnen in de ochtend omdat dan de smaakorganen op zijn best zijn. U zult begrijpen dat we daarvan bij moeten komen tijdens een copieuze lunch in een lokaal etablissement.... (tja, iemand moet het doen....). In de regel wordt dan 's middags een aantal wijnboeren bezocht en dit ritueel herhaalt zich de volgende dag. Zo zijn we telkens twee volle dagen bezig met 'de lijst'. Het is altijd erg leuk om de wijnboeren zelf op te zoeken en met ze te praten over hun producten. Ook daar 'moeten' we dan ter plekke proeven van de beste jaren en de 'wijnboerin' weet er dan meestal wel iets eetbaars bij te toveren. Al met al telkens een trip die het nuttige en het aangename combineert!
 

 

 

 

 

Foncalieu

Foncalieu is gevestigd in Arzens, niet ver van de prachtige stad Carcassonne, midden in de Languedoc Roussillon streek. Foncalieu is een coöperatie en in handen van de wijnboeren uit de streek. De taak van Foncalieu is om te zorgen voor de feitelijke fabricage van de wijnen, de botteling en ook de marketing en verkoop. Foncalieu produceerde in 2005 maar liefst 70 miljoen flessen en exporteerde naar meer dan 30 landen. Foncalieu is dan ook een topspeler in de Languedoc Roussillon waar nog steeds de meeste Franse wijn vandaan komt. Door innovatie en kwaliteit kan dit gebied de concurrentie goed aan met de landen uit de nieuwe wereld. We vernamen dat er in de nabije toekomst wijnen van nieuwe druivensoorten zullen komen. Het gaat onder meer om de Roussanne en de Marsanne druif, die traditioneel in de Côte du Rhône worden gebruikt, en om de Vermentino druif die veel verwerkt wordt op Corsica en Sardinië maar ook in Spanje en Portugal. Deze druivenrassen verrijken het aanbod van witte wijnen uit de streek. Daarnaast heeft Foncalieu een aantal vinologen in dienst die de wijnboeren adviseren gedurende de verschillende stadia van het groeiproces van de druiven en de oogst. Reeds enige jaren werken ze ook samen met de 'flying winemakers' uit landen als Australië. Deze experts reizen de wereld rond en geven ad-hoc adviezen om te komen tot een nog hogere kwaliteit. Het zal u niet verbazen dat in het begin een aantal Franse wijnboeren dit niet zag zitten en ze het liefst hun wijngaard uitschopte maar inmiddels hebben deze experts wel bewezen dat ze hun geld dubbel en dwars waard zijn. Dat is ook wel nodig want de kwantiteit ging vele jaren vóór de kwaliteit en de opkomst van wijnen uit de 'nieuwe wereld' hebben de Fransen doen beseffen dat er anders gewerkt moet worden om bij te blijven. Wat niet goed genoeg is werd recent nog door de EU opgekocht om verwerkt te worden tot biobrandstof maar het signaal is duidelijk: er moet steeds meer op kwaliteit gelet worden.

 

Ons assortiment

De Languedoc Roussillon streek biedt een breed assortiment aan wijnen. Het klimaat leent zich uitstekend voor zowel witte, rosé als rode wijnen. Daarnaast worden er ook volgens de methode champenoise "bubbels" geproduceerd. Het gaat hier om de Blanquette de Limoux. Men claimt hier eerder dan in de Champagne streek deze methode te hebben ontwikkeld en daarom zult u nooit op een fles Blanquette de aanduiding "methode champenoise" aantreffen. Ook worden er rode en witte dessertwijnen van een goede kwaliteit geproduceerd. Omdat de temperatuur veel hoger ligt dan in andere streken in Frankrijk en de bodem ook een andere gesteldheid kent, kunnen maar bepaalde druivenrassen aarden. Daarom is het assortiment ook niet zonder meer vergelijkbaar met producten uit streken als Bordeaux of Bourgogne. In de nieuwsbrief treft u altijd een korte beschrijving van de wijn aan en wat de beschreven wijn het kopen waard maakt. In alle gevallen is de prijs-kwaliteit verhouding zeer goed. Ons kernassortiment is zeer stabiel en vormt een vaste voorspelbare basis voor onze klanten. Daarnaast proberen we jaarlijks een aantal nieuwe wijnen te selecteren zodat onze klanten ook nieuwe wijnen kunnen kiezen. Onze formule is: eens per jaar een interessant assortiment aanbieden dat inspirerend en betaalbaar is en van een constante kwaliteit.